Allmänt

Brödvecka


Här ovan ser ni endast ett fåtal av alla bröd jag bakat de senaste dagarna. Jag har aldrig bakat så mycket bröd förut över huvud taget faktiskt. Har inte tyckt att det är roligt och gick hellre till ett bageri och köpte ett par lantbröd. Men nu älskar jag att baka mitt bröd själv. Det finns inget bättre! Jag kommer inte ihåg senast jag åt köpt bröd faktiskt. Så himla gott & roligt. Jag har lärt mig så himla mycket om alla slags olika deg- och brödsorter, och jag vill utvecklas hela tiden.


Jag har fått en förkärlek till att baka surdegsbröd. Helst stora, runda bröd.
Jag har inte bakat så stora som jag önskar, men det kommer jag att göra så fort jag får hem min Surdegskultur.
Jag har lärt mig otroligt mycket om surdeg och allt från hur man ska vika och jäsa den till hur man ska snitta den på bästa vis. Och om man kollar på detta Grekiska lantbröd↑ så kan man se att jag har snittat riktigt bra, och även att jag har vikt det väldigt bra, så att det har fått rätt spänst. Jag är väldigt glad & nöjd över den kunskap jag nu besitter. Och att bröden blir så fina (och givetvis goda) är det allra bästa! 🙂

Bakar ni mycket bröd? & Vilket är ert favoritbröd?

 
2 kommentarer
Mjuka kakor

Farmors goda Kärleksmums


Idag får vi nöja oss med Instagramredigerade bilder. Det fungerar finfint när kameran är på vift!

Nu kommer jag att dela med mig av ett speciellt recept. Nämligen min farmors fantastiska Kärleksmums.
Min farmor är lite gammaldags av sig och går på känslan när hon bakar. Många äldre människor gör det. De har bakat sina kakor så otroligt många gånger så det sitter lite i blodet. Så när jag skulle få receptet av henne så blev hon lite ställd ”hjälp, hur lyder receptet?” tänkte hon. Men till slut fick vi fram det och det är jag väldigt glad över.
Som man alltid får höra ”de bästa recepten går i arv”.

Ingredienser:
150 gram Smör
3 dl Vetemjöl
2.5 dl Strösocker
3 Ägg
1 dl Mjölk
2 tsk Bakpulver
3 tsk Vaniljsocker

Detta är alltså en sockerkaksbotten med vaniljsmak. Ingen kakao som det är i vanliga Kärleksmums.
Om du däremot vill ha chokladsmak så kan du röra ner 2 msk Kako och då endast en tsk Vaniljsocker. Men tänk  på att Kako torkar ut kakan, så ta lite mindre Vetemjöl!
 
Ingredienser till toppingen:
100 gram Smör
3 msk kallt Kaffe
1,5 msk Kako
3 tsk Vaniljsocker
5 dl siktat Florsocker
+ Kokos

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Tag sedan fram en form, ca 20×30 cm, som du smörar och mjölar.

– Jag mjölar alltid mina formar eftersom att jag inte gillar hinnan som det blir av ströbröd.
Mjölet smälter in fint i kakan samtidigt som den hjälper kakan att inte fastna i kanterna/botten.

Smält smöret i en kastrull på svag värme.
Under tiden smöret smälter så vispar du ägg och socker vitt och poröst.
Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Häll mjölken i smöret och rör ner det i äggblandningen.
Vänd sedan ner de torra ingredienserna i smeten och använd en slickepott för att röra ihop till en klumpfri smet.

Kom ihåg att aldrig vispa ner vetemjöl/torra ingredienser i en smet där du vispar upp färska ingredienser poröst, t ex. ägg + socker. Om du vispar ner ingredienserna så slår du ur all luft, vilket resulterar i en kompakt och platt kaka. Så vänd alltid ner de torra ingredienserna med hjälp av en slickepott när du bakar en hög och luftig kaka!

Häll sedan upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

När kakan gräddas är det dags att röra ihop toppingen.
Börja då med att smälta smöret.
Häll sedan ner kaffet i kastrullen med smöret och rör ner alla torra ingredienser.
Rör ihop allt till en klumpfri smet och låt den sedan stå på väldigt svag värme.
När kakan svalnat lite så häller du toppingen över kakan och brer ut den så att hela kakan är täckt.
Var sedan snabb med att strö över kokosen innan toppingen stelnat.

Denna kaka serveras gärna ensam med ett kallt glas saft! 🙂

LYCKA TILL! ♥

10 kommentarer
Bröd

Grekiskt Lantbröd

Här om dagen bakade jag Grekiskt Lantbröd, som faktiskt är ett av mina favoritbröd.
Dessa bröd blev helt perfekt! Bra smak, saftigt, segt inuti med en hård skorpa runtom.
– Precis som jag vill ha det.

Ingredienser:
30 gram färsk Jäst
10 dl Vetemjöl
10 dl Vetemjöl Special
8 dl ljummet Vatten
6 dl Surdeg av vete
1 msk ljus Sirap
2 msk Salt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll på vattnet.
När jästen har löst sig så tillsätter du salt, surdeg och sirap.
Blanda båda mjölsorterna och tillsätt sedan lite mjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15 minuter
– tills degen är mjuk och elastisk.
Om du inte har en bakmaskin och ska knåda degen för hand så tar det dubbelt så lång tid.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250°C och ha din baksten (eller en plåt) i ugnen hela tiden.
Knåda degen och baka ut den till två runda bröd och lägg dem på ett varsitt bakplåtspapper.
Strö över vetemjöl och jäs under bakduk till dubbel storlek, i cirka 1½ timme.
Snitta sedan bröden genom att dra ett par snitt med en snittkniv eller ett rakblad. 
  Lägg sedan in ett av bröden (gräddas inte tillsammans) på stenen/plåten i ugnen och släng in 1 1/2 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin skorpa).
Sänk värmen till 220 grader och grädda brödet i ca 40 minuter, de ska få ordentligt med färg.
Om du vill kan du kolla innertemperaturen på brödet som ska vara 98°C när det är klart.

Serveras gärna med lite marmelad & ost. Eller som brytbröd till salladen som badar i Olivolja!

LYCKA TILL! ♥

3 kommentarer
Bröd

Ljuvliga Tekakor

Det blir mycket bröd i bloggen nu. Men är det någonting jag älskar så är det just nygräddat bröd!
Hembakat bröd över huvud taget är det bästa som finns. Jag gillar inte längre köpt bröd från affären och börjar inse mer och mer hur mycket socker som de bröden faktiskt innehåller.
Sedan är det ju himla roligt att baka bröd också, eller hur? 🙂

Detta recept ger 12 stora, saftiga och goda tekakor.

Ingredienser:
150 gram Smör
8-9 dl Vetemjöl
– jag tog hälften Vetemjöl & hälften Vetemjöl Special
4 dl Havregryn (helst fiberhavregryn)
5 dl mjölk
25 gram Jäst
1 msk Sirap
1/2 msk Salt

Gör såhär:
Värm mjölken till ca 50 grader.
Häll havregryn, salt och sirap i mjölken och låt svälla i ca 20 minuter.
Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
Smula ner jästen och rör om ordentligt.
Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en lös det.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda sedan degen på ett mjölat bakbord och dela den i tolv delat och kavla ut till runda kakor, ca 1 cm tjocka.
Nagga dem lite lätt mede en gaffel och jäs under bakduk på bakpapperklädda plåtar i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna en aning innan du serverar dem med en klick smör och gott pålägg!

Dessa bröd är perfekta att frysa in och tag upp när du blir sugen.

 

LYCKA TILL! ♥

4 kommentarer
Bröd

Snabbakat frukostbröd

Detta är mitt absoluta favoritbröd när det kommer till att baka bröd med bakpulver istället för jäst.
Det tar max 30 minuter från att du tagit fram ingredienserna till du sitter och tuggar på nygräddat bröd.
Det går inte bara väldigt fort och är enkelt att baka, utan det är otroligt gott också!

Ingredienser:
3 dl Vetemjöl
2 dl Vetemjöl Special
2 1/2 dl Vatten
1 1/2 msk Bakpulver
1/2 tsk Salt
1 msk Sirap

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200° C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda sedan båda mjölsorterna, salt och bakplver i en bunke.
Tillsätt vatten och sirap, och rör om tills degen går ihop.
Arbeta sedan degen för hand i ca 5 minuter till du fått en smidig deg.
Forma degen till en rulle och dela den i nio lika stora delar.
Rulla alla delar till bollar och lägg på plåten.
Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Serveras nybakade med smör och ost.

LYCKA TILL! ♥
19 kommentarer
Choklad

Brownies med vit choklad


Dessa Brownies blir sådär härligt kladdiga och goda.

Ingredienser: 
175 gram Smör
3 dl Strösocker
3 st Ägg
1 1/2 dl Kakao
1/2 dl ljus Sirap
1 nypa Salt
200 g Vit Choklad

Fudgeglasyr:
1 1/2 dl Vispgrädde
1/2 dl Mjölk
1/2 dl ljus Sirap
200 g Mörk Choklad
+ lite strössel/nötter/kokos till garnering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175° grader.
Tag fram en ugnsform (20×15) och klä den med bakplåtspapper.
Vispa mjukt smör och socker poröst (tills det blir vitt) med elvisp eller i köksmaskin.
Blanda i sirap, kakao och salt med hjälp av en slev eller slickepott.
Rör i ett ägg i taget och vänd sedan försiktigt ner vetemjölet i smeten.
Varför man endast vänder ner mjölet är för att inte slå ur all den luft som vispades upp i smör- och sockerblandningen.
Hacka sedan den vita chokladen och vänd ner den i smeten innan du häller upp smeten i ugnsformen.
 In med formen i mitten av ugnen och grädda i ca 15 minuter.
Kolla med en sticka efter ca 12 minuter, om den endast blir lite kladdig så är kakan klar. Blir den inte kladdig alls så har den varit inne för länge och om smeten rinner av stickan så ska den stå inne en liten stund till.

Låt sedan kakan svalna medan du gör fudgeglasyren.

– Och den gör du såhär:

Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap i en kastrull. 
Hacka chokladen och blanda ner den i kastrullen.
Rör om tills all choklad är smält och du fått en jämn smet.
Häll sedan glasyren över kakan, strössla över din garnering och låt svalna i kylen innan den skärs i rutor!

Serveras gärna med en klick grädde och lite färska hallon!

LYCKA TILL! ♥
4 kommentarer
Godis

Härligt sega knäckklubbor

Jag har aldrig tidigare tänkt på att göra knäckklubbor istället för vanlig knäck i knäckformar.
I år blev jag så sugen på en gammaldags knäckklubba att jag bara var tvungen att prova göra dem själv.
Det var många saker som jag blev positivt förvånad över. Och det var att det gick mycket fortare, var mycket enklare och blev inge kladd. Numera kommer det bli en av mina jultraditioner att göra knäckklubbor.

Ingredienser:
2,5 dl Strösocker
2,5 dl Vispgrädde
2,5 dl Sirap, ljus
1-2 dl hackad Sötmandel
  +Smörgåspapper, tejp och pinnar till klubborna

Gör såhär:
Förbered först strutarna av smörgåspapper. – Klipp rutor i storlek ca 6×8 cm.
Rulla ihop dem som strutar med ca 2 cm diameter upptill. Tejpa ihop fogen. 
Ställ strutarna i något som gör att de står upp så att det blir lätt att hälla upp knäcken i dem, till exempel i en skål med socker.
——-
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Koka knäcken under omrörning.
Koka tills temperaturen är ca 121 grader.
Droppa lite av smeten i kallt vatten, tag sedan upp smeten och gör kulprovet.
Om du kan rulla en kula mellan fingrarna så är knäcken klar.
Tillsätt mandeln och häll knäcken i strutarna medan smeten är varm.

Låt knäcken stelna lite i strutarna innan du trycker ner en pinne i varje strut.
Låt sedan knäckklubborna svalna helt. 

Förvaras kallt, och går utmärkt att frysa in!

 
LYCKA TILL! ♡
 
13 kommentarer
Allmänt

Julkalender

Jag vill bara kika in och tipsa er om min Julkalender som jag kommer att ha i min andra blogg.
Första luckan kommer upp i natt klockan 00.00, och alla kan vara med att tävla!
Alla luckor startar 00.00 och avslutas klockan 23.59 samma dygn. Vinnaren dras senare under dagen och presenteras under eftermiddagen. Jag kommer att ha en lucka som är fylld med bakverktyg från BagarenochKocken, som ni inte får missa! Kika in här i natt, och 24 dagar framåt!
Kommentera
Godis

Sveas Julkola

Nu har vi pyntat med julkolan i svärmors fönster.
 
Sveas julkola är den godaste julkolan du kan tänka dig.
 

Ingredienser:
100 g Smör
2 dl Strösocker
1 dl Kakao
1 dl Ljus Sirap
1 dl Vispgrädde
2 tsk Vaniljsocker
 
Kultestet:
Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten, tag sedan upp kolan och se ifall du kan rulla den till en kula mellan fingrarna. Klarar du det så är kolan klar – om det inte går så ska kolan sjuda tills den klarar kultestet.

Gör såhär:
Häll alla ingredienser i en kastrull, sätt plattan på hög värme och rör om.
Koka upp smeten och sänk sedan värmen så att kolan sjuder.
Låt sjuda i ca 20 minuter och gör sedan kultestet↑. – Sjud tills du får en fast kula.
Under tiden kolan sjuder kan du klippa till smörpappret, ca 6×6 cm.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten och låt den svalna.
Efter ca 15 minuter kan du med en förskärare dra våg- och lodräta linjer med 2 cm mellanrum.
Gör detta var 10e minut tills kolan är sval och fast.
– Då klipper du i skårorna till fyrkantiga kolor.
Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara dem i kyl eller frys.
 
Jag lovar att kolorna blir en mycket uppskattad julgåva hos alla godisälskare. 🙂
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
 
14 kommentarer
Blandat

Dagens fråga – Att smälta Choklad

Hej Frida!
Jag förstår inte varför, men när jag smälter choklad så blir det aldrig bra och jag är så less på skiten nu. Kan du ge mig lite tips? Vad ska jag göra? Hur ska jag göra? Något speciellt verktyg?

Tack för en fin blogg! Kram, Sophie.

Hejsan Sophie! Tack för din kommentar! 🙂

Att smälta choklad kräver viss varsamhet. Choklad är mycket värmekänsligt och tål inte för höga temperaturer. Därför bör man smälta på låg värme (som jag är noga med att antyda i mina inlägg) under uppsikt och omrörning.

Mjölkchoklad och vit choklad är extra känsliga och bör inte bli varmare än 48° C. Blir den varmare så finns en stor risk för att den blir grynig.  Mörk choklad bör ej bli varmare än 50° C. Men det bästa med alla sorter är att hålla sig runt 45° C. Använd dig av en stektermometer för att underlätta smältningen.

Du kan smälta chokladen på två olika sätt, antingen i ett vattenbad eller i mikron. Jag föreslår alltid vattenbad.
När du ska smälta i ett vattenbad så kokar du upp en kastrull med vatten. Ställ av den från värmen och sätt ned ett kärl med hackad choklad i badet. Detta är oftast tillräckligt för att chokladen ska smälta, men om du ska smälta mycket choklad så kan du ha kastrullen stående på plattan på svag värme. Om chokladen blivit grå och matt så beror det på att du fått ånga i den – så se upp för att få ånga i chokladen.

 
Om du väljer att smälta din choklad i micron så måste du börst bryta den i bitar och sedan köra på full effekt i ca 30 sekunder. Rör sedan om i chokladen och värm igen. Fortsätt till chokladen har smält. Det är viktigt att röra om eftersom utsatta delar av chokladen annars blir lite brända.
 
 

Någonting som måste finnas i alla hem är en Vattenbadsinsats. Det är en chokladsmältares bästa vän.
Fungerar även perfekt när man ska vispa t ex maräng över värme.
Den ovan kommer från Ikea och kostar endast 39 kronor.

 
 
3 kommentarer
Lakrits, Muffins

Minimuffins med olika smaker

Dessa muffins gjorde jag på ett grundrecept som jag alltid använder när jag inte vill göra endast en smak.

Jag har, som ni ser, fyllt mina med Minimarshmallows, Mörk choklad, Ljus choklad, Hallon- och lakritsskalle, Blåbär, Saltlakritspastiller och krossad Polka.

Ingredienser:
125g Smör
4 1/2 dl Vetemjöl
2 dl Mjölk
1 dl Strösocker
1 Ägg
1 msk Vaniljsocker
3 tsk Bakpulver

Gör såhär:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
Smält smöret på låg värme och ställ det sidan.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ner mjölken och ägget i det svala smöret.
Blanda försiktigt samman smörblandningen med de torra ingredienserna. Rör ihop med en slickepott så att allt blir blandat, viktigt att du inte vispar.
Ställ ut pappersformar på en plåt och fyll dem till 2/3 med smet.
Om du vill fylla dina muffins med t ex choklad så kan du nu trycka ner lite choklad i varje form.
Grädda i ca 25 minuter om du gör stora muffins, gör du mini (som jag) så ska dem gräddas i ca 7 minuter.
Du ser när dem är klara genom att de fått en gyllenbrun, fin färg.
Du kan även göra stickprovet – när stickan är torr är muffinsen klar.
Tag sedan ut dem ur ugnen och låt svalna på ett bakgaller.

 
Förvaras svalt i tätslutande burk.
Går utmärkt att frysa in!
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
6 kommentarer
Godis

Snickerskakor

Detta är världens enklaste och godaste recept för Snickerskakor.

Ingredienser:
1 burk Jordnötssmör (350 g)
10 dl Cornflakes

1 dl Strösocker
1 dl Ljus sirap
1 dl Kokos
1 tsk Vaniljsocker

Till gernering:
200 g Mjölk- eller Mörk choklad.
 
Gör såhär:
Klä en form (20×30 cm) med bakpapper.
Värm en kastrull på medelvärme med Sirap och Socker.
Krossa Cornflakesen i en bunke för sig.
Rör ner Kokos, Vaniljsocker, Jordnötssmör och sist krossade Cornflakes i sirapsblandningen.
Rör ihop ordentligt medan det värms.
Platta ut smeten i formen och ställ in i kylskåpet.
Medan kakan står i kylskåpet är det dags att smälta all choklad över ett vattenbad på låg värme.
Bred sedan chokladen över kakan och in i kylskåpet ytterligare en timme innan du skär dem i lagom stora bitar.

Förvaras kallt i tätslutande burk.

LYCKA TILL! ♡

16 kommentarer